İşte Bu Yüzden Binlerce Yıl Geçse Bile Bal Bozulmaz!

Posted by

Arıların tükürükleri ile üretilen gıda olarak bilinen bal, insanlık tarihinin bilinen en dayanıklı besinleri arasında zirvede yer alıyor.

Et, peynir ya da aklınıza gelebilecek tüm ürünler, zamana karşı koyamayarak bozulmaya uğramasına karşın, Antik Mısır döneminden kalan 3 bin yıllık mezarların içinde dahi bulunan ballar, bugün bile yenilebilecek kalitede kendisini korumayı başarıyor. Peki balı diğer gıdalardan ayıran ne?

YİYECEKLER NEDEN BOZULUR

Yiyeceklerde bozulma denilen olay, temel olarak gıdaya dışarıdan giren mikroorganizmaların besinin içerisine bıraktığı zehirli atıklar nedeniyle meydana gelmekte. Bozulmasını istemediğimiz yiyecekleri buzluğa yerleştirmemiz, çok soğuk koşullar altında mikroorganizmaların yaşayamayacağı ve dolayısıyla buradaki yiyeceklerin bozulmayacağı anlamına gelmekte.

Buna karşın bal, herhangi bir hava koşulu ile ilişkili olmaksızın yapısı gereği bozulmaya uğramıyor. Çünkü yalnızca yüzde 17’si sudan oluşan balın, PH değeri ise 4 seviyesinde. Bu değer balın oldukça asidik bir yapıda olduğunu gösteriyor.

Bu şartlar, bilinen bakteri ve mantarların yaşayabileceği seviyenin altında. Bu nedenle mikroorganizmalar, balın içerisine girerek toksinleri bırakamıyor ve dolayısıyla söz konusu yiyeceği zehirleyemiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir