Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kira fiyatlarındaki değişime değindi Hizmetlerde aylık bazdaki yükselişe karşın, yıllık bazda düşüş eğiliminin sürdüğünü ifade eden Karahan, “Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü eğitim ve kira gibi kalemler ise hizmet enflasyonunu yukarı çekmekte. Buradan hareketle, kira enflasyonuna ayrı bir parantez açmanın önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Zira, kira enflasyonu, deprem, kentsel dönüşüm, demografik unsurlar, kira artış sınırlaması gibi nedenlerle de diğer hizmet kalemlerinden hem seviye hem de atalet açısından ayrışıyor. Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.
Karahan, Perakende Ödeme Sistemi mikro verilerinin de bu gözlemi teyit ettiğini aktardı. Nitekim, yeni ve yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranının düştüğünü belirten Karahan, ayrıca sözleşmelerdeki artış oranlarının, TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldığını vurguladı.
Karahan, ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artışın kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını söyledi. Karahan, buna karşın, bu tür sözleşmelerdeki kira artış oranının ocak ayında da gerilediğini aktardı. Peki kira fiyatlarında son durum ne?
“KİRA ARTIŞLARI AZALDI”
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: Kira tarafında aslında artışın azaldığına ilişkin genel bir değerlendirme yapabiliriz. Şöyle ki Ocak ayında açıklanan kira artış oranı %56,35 oldu. Lakin sahada bu artış daha sınırlı ilerliyor.
Burada iki ayrı uygulama var. Kiracı eski ise bu artışları yapabiliyor. Çünkü eski kiracı olduğu için ödediği kira emsal kiraların gerisinde.
Lakin son 1 hatta 2 yılda kiralama yapılan taşınmazlarda bu artış oranı piyasa değerlerine göre yüksek kalıyor. Hatta taraflar bu nedenle daha düşük bir kira artışında da bu nedenle uzlaşabiliyorlar.
“KİRALAR ENFLASYONA GÖRE DAHA DA GERİLEYECEKTİR
Ben Ocak ayında kiranın yükseldiği değerlendirmesine katılmıyorum. Zaten Ağustos ayından beri kira fiyatları yatay bir seyir izliyor. Kira fiyatları son 5-6 aydır enflasyonun gerisinde. Mevsimsel etkilerin önemli derecede bunu etkiledi. Lakin faizdeki düşüş ile beraber kiralar enflasyona göre daha da gerileyecektir.
Son 6 ayda gene konut satışlarındaki artış nedeniyle satılık daire azalırken kiralık daire sayısı ülkemizde arttı. Deprem bölgesindeki teslimlerin yanı sıra, dönüşüm sonrası yenilenen taşınmazların da olumlu etkileri var. Bu da kiralık konut piyasalarında tansiyonu düşürmeye devam ediyor.
More Stories
Türk-Rus iş dünyası tenfiz krizinin aşılmasını istiyor
22 konteyner Avrupa’nın kapısından döndü: İhracatta büyük kriz
Gümüş son haftaların zirvesine tırmandı