Adalet Bakanı Tunç: Yeni anayasa hak ve özgürlüklerimizi koruyacak

“`html

Adalet Bakanı Tunç, 2025 Yılı Bütçesini Tanıttı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2025 yılına ilişkin bütçesini sundu. Tunç, adaletin insan yaşamındaki önemine vurgu yaparak, hukuk devletinin bu adaletin sağlanmasında kilit rol oynadığını ifade etti.

Son 22 yılda Türkiye’nin demokratik hukuk devletini güçlendirmek ve güvenilir bir adalet sistemi oluşturmak için kaydedilen gelişmelere dikkat çeken Tunç, mevcut ana yasaların toplumun ihtiyaçları ve çağımızın dinamiklerine göre yenilendiğini belirtti.

Bakan Tunç, bu süreçte yeni hak arama yollarının oluşturulduğunu ve mevcut hak arama yollarının genişletildiğini anlatırken, Anayasa’da gerçekleştirilen reformlarla birlikte, toplumun değişen ihtiyaçlarına göre çeşitli yeni uygulamaların hayata geçirildiğini aktardı.

“Mahkeme Sayısını 8,383’e Çıkardık”

Adaletin sağlanmasında en önemli unsurun insan olduğuna dikkat çeken Tunç, 2002 yılında 9,349 olan hakim ve savcı sayısının %164 artışla 24,682’ye ulaştığını söyledi. Bu süreçte, hakim ve savcıların yanı sıra savunmayı temsil eden avukatların da eğitim olanaklarının artırıldığını belirtti.

Bakan Tunç, hukuk eğitimi veren fakültelere girişte başarı sıralamasını 190 bin kişiden 125 bine düşürdüklerini ve önümüzdeki süre içinde bu sayıyı kademeli olarak artırarak, en başarılı öğrencilerin hukuk fakültelerine yerleştirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Tunç ayrıca, hukuk fakültelerinde ikinci öğretim ve meslek yüksekokullarından geçiş uygulamalarının kaldırıldığını ve müfredatın çağın gerekliliklerine uygun şekilde güncelleneceğini duyurdu. Öğrencilerin, pratik deneyim kazanmaları için hukuk klinikleri gibi uygulamalara katılmalarına da büyük önem verdiklerini ifade etti.

Bu yıl Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın uygulamaya konduğunu ve hakim ile savcı yardımcılığı uygulamasıyla, genç hukukçuların deneyimli meslektaşlarının rehberliğinde daha güçlü bir başlangıç yapacaklarını belirtti.

Bakan Tunç, mahkeme teşkilatının güçlendirilmesine vurgu yaparak, 2002 yılında adli yargıda sadece 3,581 mahkeme varken bu sayının 8,383’e yükseldiğini açıkladı. 2023 itibarıyla yargı sistemindeki gecikmeleri önlemek amacıyla 2,814 yeni mahkeme kurulduğunu da sözlerine ekledi.

İdari yargıdaki mahkeme sayısının ise 146’dan 233’e çıkarıldığını belirten Tunç, istinaf mahkemesi sayısının da Tekirdağ ve Denizli’de açılan yeni mahkemelerle birlikte 17’ye ulaştığını anlattı.

“Yapay Zeka ile Yargıda Yenilikler”

Yılmaz Tunç, mahkemelerde toplamda 11 milyon 795 bin dosya bulunduğunu ve bu yıl içinde 12 milyon 230 bin dava üzerinde karar verildiğini açıkladı. Hakim ve savcıların iş yükü ile hedef süreye uyum konusundaki çalışmaların önemine değindi.

Bakan Tunç, 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında 68 adliye, 2 adli tıp binası, 20 ceza infaz kurumu ve 3 personel eğitim merkezi ile birlikte, toplamda 896 dairelik kamu konutunun inşası için öneride bulunduklarını aktardı.

Dijitalleşme çağının gereklerini yerine getirmek ve teknolojinin sunduğu imkânları adalet hizmetine kazandırmak için de çaba harcadıklarını ifade eden Tunç, UYAP sisteminin 57 kurumla 185 farklı entegrasyonunun tamamlandığını, vatandaş portalının ise 22 milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi.

“Cezaevlerinde Eğitim ve Rehabilitasyon”

Adalet Bakanı Tunç, ceza sisteminin caydırıcılığını artırmaya yönelik olarak özellikle Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bazı önemli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi. Ceza adaleti sisteminin etkinliğini artıracak çalışmalara devam ettiklerini açıkladı.

Tunç, cezaevlerinde 372 işyurdu müdürlüğünün 200’den fazla iş kolunda faaliyet gösterdiğini ve yıllık 60 bin hükümlünün bu faaliyetlere katıldığını duyurdu. Ayrıca, cezaevlerinde 77 bin 14 hükümlünün eğitim aldığı bilgisini paylaştı.

“Yeni ve Sivil Bir Anayasa Gündemde”

Bakan Tunç, hukukun üstünlüğünü temele alan öngörülebilir ve hızlı bir adalet sistemi oluşturma vizyonuyla hazırlanan Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını belirtti.

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Tunç, bu anayasanın hak ve özgürlükleri koruyacağına ve toplumsal barışı tesis edeceğine inandıklarını belirtti. Bakan Tunç, millet iradesini yansıtacak yeni çalışmalara katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir