Gıda saklama kapları nasıl temizlenir? Saklama kabı kokusu nasıl geçer?

Gıda saklama kapları, yemekleri uzun süre muhafaza etmenin ve buzdolabında daha az yer kaplamasını sağlamanın en basit yoludur. Hazırlanan yemekleri bir yerden bir yere taşırken de oldukça kolaylık sağlarlar.

Gıda saklama kabını temizlemek de oldukça önemli bir konudur. Temizlenmeyi unutulan saklama kaplarında kalıcı lekeler ve kokular oluşabilir. Üstelik içerisinde yemek unutulan gıda saklama kapları küflenme yaparak sağlık açısından tehdit bile oluşturabilir.

Gıda saklama kabı temizlemek oldukça kolay bir işlemdir. Ancak bunu en hızlı ve doğru şekilde yapılması gerekir. Aksi halde çıkmayan lekeler ve kokulara maruz kalabilir, şeffaf saklama kaplarının da kirli bir görüntüsü oluşabilir.

Birkaç dakikanızı ayırarak gıda saklama kaplarını temizleme püf noktalarını öğrenin ve küf, koku ve lekele oluşumunun önüne geçin! İşte gıda saklama kaplarını temizleme detayları…

GIDA SAKLAMA KAPLARI NASIL TEMİZLENİR?

  • İnatçı Lekelerin Oluşmasına İzin Vermeyin

Gıda saklama kabını temizlemek için öncelikle yapmanız gereken kullandıktan sonra hemen ön temizlik yapmaktır. Bunun için içerisindeki kalıntıyı daha sonra kuruyup inatçı lekeye dönüştürmeden önce kalanları boşaltın. Kalan yağı ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı ile ıslatın. Bulaşık makineniz varsa duruladıktan sonra içerisine koyun eğer yoksa elde güzelce yıkayın.

Eğer gıda saklama kabını temizlemeyi unutup içerisinde inatçı kalıntılar oluştuğunu mu gözlemlediniz? O zaman ise şu adımları izlemeniz gerekir; Öncelikle gıda saklama kabının içerisine lekelere karşı güçlü olan bir bulaşık deterjanı dökün. 30 dakika bu şekilde bekletin ve durulayın.

Lekeler hala geçmemiş ise gıda saklama kabını ılık su ile doldurun ve içerisine 1-2 çay kaşığı kadar çamaşır suyu ekleyin. Bu temizleme solüsyonunu 15 ila 30 dakika arasında bekletin. Sürenin sonunda bulaşık deterjanı ve su ile güzelce yıkayın.

  • Kalıcı Kokuları Giderin

Gıda saklama kaplarına koyulan baharatlı yiyecekler sonrasında büyük ve geçmeyen kokular bırakabilir. Cam gıda saklama kaplarına göre daha gözenekli olan plastik saklama kapları kokuyu daha uzun süre hapseder. Plastik gıda saklama kabını temizlemek ve kokusunu arındırmak için şu adımları izleyebilirsiniz.

Gıda saklama kabını temizlemek ve kokusunu arındırmak için öncelikle hızlıca durulayın. Ardından içerisine bir çorba kaşığı karbonat ve bir bardak su ekleyin. Bu şekilde birkaç saat bekletin. Daha sonra kabı bulaşık deterjanı ve ılık su ile güzelce yıkayın.

Gıda saklama kabını temizlemek ve kokularından arındırmak için ısıya dayanıklı olan kapları yukarıdaki gibi temizleyip kuruladıktan sonra 70 derece fırına atın ve 20 dakika boyunca ısıtın. Gıda saklama kaplarınız fırından çıktığında kokunun tamamen ortadan kalktığını fark edeceksiniz.

  • Buğulu Görüntüyü Temizleyin

Gıda saklama kaplarınız şeffaflığını kaybedip bulutlu bir görünüme dönüştüyse bunun iki tane sebebi olabilir. Bunlardan bir tanesi ve en sık karşılaşılan sert sulardan kaynaklanan problemdir. Bu sorunu bulaşık makinenize parlatıcı koyarak çözebilirsiniz.

Diğer sebebi ise doğru temizlenmemesi ile oluşan yağlardır. Bu şekilde bir gıda saklama kabını temizlemek için bir önceki kısımda anlattığımız gibi karbonatla temizleme yöntemini uygulayabilirsiniz.

  • Küflenmiş Gıda Saklama Kabını Temizleyin

Gıda saklama kabı içerisinde unutulan bir yiyecek belli bir süre sonra küflenmeye başlar ve bu küf lekeleri kolay kolay çıkmaz. Küflü gıda saklama kabı temizlemek için öncelikle saklama kabının içini boşaltın. Ardından bir peçete ile küflerin çoğunu temizlemeye çalışın. Bu aşamada bulaşık süngerinizi kullanmamaya özen gösterin. Çünkü küf sporları kolaylıkla süngerinize nüfus edebilir.

Küfleri peçeteyle mümkün olduğu kadar temizledikten sonra gıda saklama kabının içerisine çamaşır suyu ve su ile oluşturduğunuz bir solüsyon dökün. Kapağını kapatıp güzelce çalkalayın ve bu şekilde en az 30 dakika bekletin.

Sürenin sonunda gıda saklama kabını temizlemek için bulaşık deterjanı ve su kullanın. Kapağın kenar kısımlarını temizlemek için kürdan ya da pipet kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir